achtergrond
Stoppelenburg logo
Werkwijze/Informatie praktijk
Aanmelding
Om je aan te melden is er een verwijzing nodig voor gespecialiseerde GGZ van de huisarts, psychiater, bedrijfsarts, klinisch psycholoog, psychotherapeut of GZ-psycholoog. Bij voorkeur via het elektronische verwijssysteem Zorgdomein. Een verwijzing niet via Zorgdomein mag ook, maar daar die moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld de handtekening van de verwijzer moet er op staan dat er een vermoeden is van een DSM 5 stoornis zodat we later geen problemen krijgen met je zorgverzekeraar.

Intake
In een aantal intakegesprekken worden de klachten, je verleden en jouw huidige leven met de contacten die belangrijk voor je zijn in beeld gebracht. Het aantal intakegesprekken varieert. Wat is er nodig om samen een duidelijk beeld te krijgen van wie jij bent, hoe je bent geworden wie je bent en waar je naartoe wilt ontwikkelen?

We brengen ook je hulpvraag in kaart, wat je zou willen bereiken met behandeling.

Diagnose
Er moet een DSM 5 diagnose kunnen worden gesteld en met elkaar vullen we een zogenaamde Zorgvraagtypering vragenlijst in. De zorgverzekeraar en Nederlandse Zorgautoriteit stellen dit namelijk als verplichting. Na afloop bespreken we samen of deze gegevens, geanonimiseerd, met deze instanties mag worden gedeeld. Als je dat liever niet wilt, dan kun je een privacyverklaring ondertekenen. Die komt dan in je dosser.

Behandelplan
We maken samen een behandelplan. Dit kan bestaan uit individuele psychotherapie, kortdurende groepspsychotherapie in cursusvorm, of een combinatie.
Mijn ervaring is dat de meeste mensen aanvankelijk liever niet in een groep willen. Maar als we aan het einde terugkijken op hun behandeling, dan blijken ze daar vaak veel, en soms het meest, aan te hebben gehad.

Meestal is een uurtje therapie in de week of om de paar weken niet voldoende om meer inzicht te krijgen in jezelf, om je beter te gaan voelen en om zo nodig je gedrag te veranderen. Als je iets met behandeling wilt bereiken, dan werkt het het beste om zelf tussen de sessies door actief te zijn. Bijvoorbeeld door in overleg een (werk)boek te lezen of met bepaald gedag te oefenen. In de groepspsychotherapie zit het al automatisch ingebouwd dat je buiten de sessies om aan de slag gaat in je leven.

Je bent er natuurlijk helemaal vrij in om na de intake af te zien van verdere behandeling. Het moet voor jouw gevoel wel klikken. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de therapeutische relatie, het je gehoord voelen, je gezien, voelen, je geaccepteerd voelen, het belangrijkste is voor het uiteindelijke resultaat. Belangrijker dan welke therapie of techniek er precies toegepast wordt.

Ik kan je op mijn beurt terug verwijzen naar de huisarts als ik inschat dat therapie bij mij je onvoldoende verlichting gaat geven in je klachten. Mogelijk is er een een meer geschikte behandeling die ik niet in mijn pakket heb. Regelmatig blijkt iemand door de partner te zijn gestuurd om te veranderen en is er eerder een relatietherapie nodig en die bied ik niet.

Na de intake gaat er binnen 3 maanden een briefje naar de huisarts om te communiceren dat je in behandeling gekomen bent. Maar dat hoeft niet als je dat liever niet wilt.

Behandeling
Gaandeweg de behandeling houden we samen de voortgang in de gaten. Behandeling duurt zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig is. Aan het einde zit er vaak meer tijd tussen de sessies om te kijken hoe dat gaat. Als het tijd gekomen is om afscheid te nemen, dan kijken we terug. Hoe heb je de behandeling ervaren? Wat heb je geleerd? Welke weg heb je nog te gaan? Heb je nog een wijze raad voor jezelf?
Er gaat een afsluitbericht naar de huisarts, tenzij je daar bezwaar tegen hebt. Je kunt altijd een kopie krijgen van die brief of inzage vooraf als je dat liever wilt.

Na de therapie
En dan hoop ik dat je verder gaat met je leven en wat je geleerd hebt in de therapie blijft toepassen. Of dat je het weer oppakt als blijkt dat sommige dingen in de loop van de tijd weer op de achtergrond geraakt zijn. We hebben allemaal automatismen, geconditioneerd gedrag, gewoonten die vaak in onze jeugd zijn ontstaan waarmee we onszelf niet helpen en lijden voor onszelf en anderen creëren. We komen er steeds opnieuw in terecht ondanks dat we dat helemaal niet willen. Maar het goede nieuws is dat we elk moment weer wakker mogen worden en weer opnieuw mogen beginnen. Zo kijk ik tegen menszijn aan. 

 

BG2
STOPPELENBURG THERAPIE EN TRAINING | Bentemaden 2 | 8431 RB | Oosterwolde FR |
STOPPELENBURG THERAPIE EN TRAINING
Bentemaden 2 | 8431 RB | Oosterwolde FR
T: 06-26 066 221 | E: eric.stoppelenburg@xs4all.nl